Top tips voor ongedwongen kinderfoto’s in je eigen gezin

Top tips voor ongedwongen kinderfoto’s in je eigen gezin.

Wil jij graag betere foto’s van je kind maken? En hou jij, net als mij, van foto’s die puur, liefdevol en eerlijk zijn?

Met regelmaat krijg ik de vraag hoe ik kinderen fotografeer en hun identiteit naar voren kan laten komen zonder te regisseren en te poseren. Maar het kan! En met deze top tips voor ongedwongen kinderfoto’s in je eigen gezin, hoop ik dat het ook jou gaat lukken om nog mooiere foto’s van je eigen kinderen te maken! : -)

♡♡♡

 

Licht, licht, licht.
Licht is essentieel voor een foto en bepaalt zoveel van de sfeer. Ik hou van natuurlijk licht; een bewolkte lucht, laagstaand zonnetje of een inbetween-gordijn voor het raam waar de zon pal op schijnt! Probeer het licht te leren ‘lezen.’ Op welk moment van de dag heb je het mooiste licht in huis?

Wil je buiten foto’s maken? Probeer fel en direct zonlicht, bijvoorbeeld midden op de dag, te vermijden en zoek de schaduw op. Dit voorkomt namelijk harde schaduwen in het gezicht van je kind en het dichtknijpen van ogen!

tips-kinderfotografie-1.jpg


Standpunt.

Je kind is een stuk kleiner dan jij bent, dus denk na over jouw positie ten opzichte van je kind als je een foto gaat maken. Wil je een foto vanuit de belevingswereld van je kind? Ga dan op ooghoogte zitten. Bij je (liggende) baby is het juist leuk om soms een foto van bovenaf te maken, zeker met een egale ondergrond. Je hangt dan met je camera boven je kind. Er is geen goed of fout dus experimenteer en wissel van perspectief. Je zult zien dat hiermee spelen veel verschillende soorten foto’s oplevert, en dat doet het extra goed voor in de fotoboeken!

tips-kinderfotografie-2.jpg

 

Vraag niet te lachen.
Je kind vragen om naar de camera te lachen? Don’t! Grote kans dat je een geforceerde lach terug krijgt dat je eigenlijk niet herkend als ‘de mooie lach’ waar je zo blij van wordt!
Wil je je kind lachend op de foto krijgen? Probeer eens mee te gaan in zijn/haar belevingswereld al wachtend op een mooi moment om vast te leggen. Vertel grappige verhaaltjes, stel een gekke vraag of speel op een manier dat een lach uitlokt. Vergeet ondertussen niet je camera of telefoon gereed te hebben om dat moment vast te leggen. Denk er wel om dat je niet de gehele tijd je camera/telefoon voor je gezicht houdt. Probeer ook écht ‘in het moment’ te zijn.

tips-kinderfotografie-3.jpg

 

Fotografeer zoals het is.
Als aanvulling op punt vier. Je kind hoeft natuurlijk niet alleen maar lachend op de foto. Het is juist mooi om alle emoties en karakter-eigenschappen vast te leggen. Fotografeer de blik van opperste concentratie, wanneer je kind ontspannen is, gelukkig of juist ondeugend en een beetje stout.

tips-kinderfotografie-4.jpg

 

Omgeving.
De omgeving/achtergrond is super bepalend voor hoe je foto er uiteindelijk uit komt te zien. Wil je een mooie, rustige foto? Kijk dan goed waar je je kind op de foto zet en voorkom storende factoren. Denk bijvoorbeeld aan mooie bloesembomen, de duinen of een mooi, rustig hoekje in je huis.
Wil je de chaos van het dagelijkse leven, of van het spel van je kind, op de foto zetten? Dan is het mooi om de juist chaos en rommel, terug te laten komen in de foto. Dit kan dan dé extra toevoeging zijn!

tips-kinderfotografie-5.jpg

 

Elk seizoen is mooi!
De lente en zomer zijn seizoenen waar je je kind waarschijnlijk regelmatig op de foto zet. Maar goeie foto’s maken in de winter; hoe doe je dat?
In de winter is het licht vaak mooi zacht. En hoewel op veel plekken in je huis het licht niet optimaal is in de winter, heb je dicht bij je ramen vaak wel voldoende licht om te fotograferen. Ik noemde het al eerder, maar vermijd ook hier direct zonlicht. Hou er tevens rekening mee dat deze foto’s wat contrastrijker kunnen worden. Vind je dat minder mooi? Neem steeds een beetje meer afstand en oefen en probeer tot het gewenste effect!

tips-kinderfotografie-6.jpg

 

Details.
Maak foto’s van details! Vaak zijn de kleine, subtiele dingen bij je kind zo aandoenlijk en mooi om te zien. Heel kostbaar dus om ook deze vast te leggen. Denk bijvoorbeeld aan de lange wimpers van je kind, kleine voetjes die voor de eerste keer in het zand staan of een krullend haarlokje.

tips-kinderfotografie-7.jpg

 

Heb geduld.
Heb geduld (veel geduld ; -)), observeer en wacht tot de mooie momenten zich ontvouwen. Hou je camera/telefoon bij de hand en wees snel zodra het nodig is!

tips-kinderfotografie-8.jpg

♡♡♡

Yes, het is je gelukt! Je hebt al mijn Top tips voor ongedwongen kinderfoto’s in je eigen gezin gelezen. Ik hoop dat je wat hebt opgestoken en dat je met veel plezier gaat oefenen met deze tips in je achterhoofd. Dat je maar heel veel mooie herinneringen van je opgroeiende kind mag gaan vastleggen de komende tijd!

// Benieuwd naar mijn manier van werken? Hier (klik!) vind je een voorbeeld van mijn werk!

& Volg jij mij al op Facebook en/of Instagram?  Daar deel ik met regelmaat meer over mijn manier van werken. Hopelijk zie ik je daar!

Jolanda Boer // Fotograaf voor het vastleggen van echte, pure en liefdevolle momenten. Werkzaam vanuit Drenthe; beschikbaar door heel Nederland

@ instagram.

jolanda boer
A
B
C
D